Yale School of Architecture - Bass Developer Studio  Critics: Sara Caples & Everardo Jefferson, Jonathan Rose   Our site—located in Central Harlem on a narrow through-lot—faces two unique and opposite conditions. The building’s north face addresses 125th street as well as the Apollo theater (the nucleus of Harlem’s nightlife) while its south face looks onto a residential street with scant building frontage or community presence. This design negotiates and engages with the unique characters of 125th and 124th streets through ‘urban layers’ at the building’s street-wall and ground level.   These layers are programmed on 125th as collaborative office-areas, made divisible by curtains that can be digitally projected on. Media content generated by artists or the building’s tenants illuminate the north façade at night; contributing to the street’s vibrant public life. In contrast, the south side becomes a vertical garden—a layer of sun-rooms covered with planting—creating an oasis and porch-space in an otherwise dead street. These vertical layers are connected through a specially programmed, continuous ground level.   
     
diagram.jpg
     
11282015_Final Plans.jpg
plan 1.jpg
plan 2.jpg
plan 4.jpg
     
     
     
151207_curtain diagram 2.jpg
section.jpg
     
     
     
     
     
     
     
Structural Diagram.jpg
Unit 1 Detail Construction_revised.jpg
     
     
4.jpg
prev / next